сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Пълен хаос – електрически тротинетки

4.12.2019 г.

Свободното паркиране досега бе част от бизнес модела за ползване на електрически тротинетки. Търговците смятат, че това е добро решение, тъй като може да спрете където си поискате.

С нарастването на флотилиите от електрически скутери обаче това се превръща в проблем за Европа. Критиките към новите ползватели на пътя растат, дори в някои случаи този гняв прераства във вандализъм.

Саша Клейнианс помни първия си „улов“ в Сена, Париж. В един студен ноемврийски ден на 2018 г. той, заедно с трима свои двайсет годишни приятели, тръгват на необичаен„риболов“. Въоръжени с ръчно направени такъми четиримата успяват да изтеглят десет електрически скутера от дъното на реката. Снимките на калните електрически превозни средства и колела под наем плъзват в социалните медии и привличат и други доброволци.

Градове като Берлин и Париж искат свои собствени места за паркиране на електрически скутери. Шведската компания Voi  за първи път предлага подобни станции. Според Business Insider в Стокхолм следващата седмица ще бъдат инсталирани пет станции като част от пилотен проект.

В други европейски градове също искат да прекратят хаоса с тротинетките. В Париж например градската управа е забранила електрическите средства да се движат по тротоари и обществени паркове, като потребителите са длъжни да паркират само на определени за целта места.

В Берлин властите също обявиха, че ще направят специални зони за паркиране на електрически тротинетки. В началото те няма да са задължителни. Към момента не е ясно колко паркоместа ще имат подобни зони.

Градовете с пплатен паркинг печелят пари. Ако намалят мястото, ще изгубят сериозен приход

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах