сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Мобилни телефони или прогноза за времето?

3.12.2019 г.

Телекомуникационните технологии, като 5G интернет, се нуждаят от място в електромагнитния спектър - диапазонът на всички възможни електромагнитни излъчвания, който включва микровълни, инфрачервена и ултравиолетова светлина, гама и рентгенови лъчи. Днес това пространство е ограничено.

от Alejandra Borunda National Geographic

През 2012 г. ураганът Санди се стовари върху източното крайбрежие на САЩ. Удари районът на Ню Йорк и бушува в продължение на няколко дни като изсипа проливни дъждове, причини смъртта на над 100 души, наводни цели квартали и разруши местната инфраструктура. Пораженията несъмнено биха били много по-големи без подробната, прецизна прогноза за развоя на бурята.

Метеорологията като наука претърпява прогрес през последните десетилетия и успява да извлече все повече информация от данните събирани от земната повърхност, атмосферата и съоръженията, разположени на различни сателити. В резултат се получава все по-прецизна и всеобхватна прогноза. Но точността с която сме свикнали може да се окаже застрашена, предупреждават учени.

Възможността да предсказваме уверено какво предстои по отношение на времето може да се върне 40 години назад и основният инструмент за прогнозиране може да се окаже в тежко положение.

Телекомуникационните технологии, като 5G интернет, се нуждаят от място в електромагнитния спектър - диапазонът на всички възможни електромагнитни излъчвания, който включва микровълни, инфрачервена и ултравиолетова светлина, гама и рентгенови лъчи. Днес това пространство е ограничено. И голяма част от информацията, която е нужна за прецизните модели на прогнозата за времето, идва от части на спектъра, които са в съседство с областите, нужни на телекомуникационните компании, за развиването на нови технологии.

През ноември делегати от различни страни и представители на търговски групи се събраха на конферецията World Radiocommunications Conference, за да установят международните правила за защита на „лентите“ на електромагнитния спектър, които са важни за прогнозирането на времето. В крайна сметка учените стигнаха до извода, че прогнозите за времето може да бъдат ощетени по опасен и необратим начин.

Електромагнитният спектър наподобява водата в река: количеството е определено. Част от водата е нужна за поддържането на хабитата, така както част от спектъра е нужен да се правят прогнози за времето. Но по-голямата част от него вече е разпределена за различни видове безжични комуникации – GPS, радионавигация, сателитен контрол, телекомуникации и други. Така че претенциите към оставащото малко свободно пространство растат.

„Причината да се окажем в тази ситуация са мобилните телефони, както този, който държа в момента“, казва Том Акерман от Вашинготнския университет. „Но спектърът е на изчерпване“, допълва той. „ Преди можехме да съжителстваме добре, сега вече пясъчникът е пълен.“

По-рано тази година Американската федерална комисия по комуникациите предложи на търг част от микровълновия спектър. Компании ламтящи за достъп до новото пространство предложиха два милиарда долара.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах