сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Необичаен проект: стъклени перли ще спасяват Арктика

6.11.2019 г.

Неправителствената организация Ice911, основана от инженера Лесли Фийлд, смята, че е открила решение за топящия се сняг в Aрктика: стъклени перли.

Милиони малки стъклени топчета ще служат като слънцеотразителен защитен слой за полярниия лед.

Ледът в полярните райони се топи с бърза скорост: в Гренландия той изчезва шест пъти по-бързо отколкото преди четири десетилетия. За този период сме изгубили 75 процента от  полярния лед. През август масата на разтопения лед стигна 60 милиарда тона.

Освен покачващото се морско ниво топенето има негативно влияние и върху климата. Полярният лед отразява слънчевата светлина, като по този начин предпазва планетата от затопляне. С топенето на леда този естествен механизъм постепенно престава да действа.

Неправителствената организация Ice911 смята, че е намерила решение на проблема: използването на стъклени перки. С помощта на милиони празни стъклени топки изследователската група иска да създаде отразяващ защитен слой за полярния лед. Малките перли на пръв поглед наподобяват песъчинки и са направени от силициев диоксид. Материалът се среща в природата и е особено подходящ, тъй като е безвреден за хората и животните.

Различни симулации потвърждават потенциала на стъклените перли да понижат температурата в голяма част в Северния полярен регион с 1,5 градуса. Идеята на проекта не е да се покрие целият Северен Ледовит океан, а по-скоро да се концентрира върху онези части, които са особено засегнати от климатичните промени,

Проливът Фрам между Гренландия и Шпицберген е фокусът на Ice911. Районът се затопля пет пъти по-бързо и често се нарича "гробище на леда", казва физикът Тил Вагнер пред Guardian.

Лесли Фийлд е убеденa, че в рамките на три години ситуацията ще се подобри значително. В същото време тя е наясно и с цената: 4,5 милиарда евро, но отбелязва:
„Цената на бездействието е значително по-висока.“

Повече за проекта Ice911 научете ТУК

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах