сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Загубата на амазонските гори може да се отрази на водата и климата в по-далечни части на света

31.8.2019 г.

от Graig Welch, National Geographic

Бразилският президент крои големи планове за амазонските гори, дори и когато те се обхванати от пламъци. Той работи по въпроса да се направят повече мини и пътища. Опитва се да наложи по-малки глоби за изсичането на дърветата и е обещал да спре нарастващия брой на горските резервати.

Когато Жаир Болсонаро, 63-годишният пенсиониран бразилски военен офицер, пое управлението на страната през януари, бъдещето на животинския свят и местните племенни общности станаха предмет на горещи дебати. Според плановете на Болсонаро, темповете на обезлесяване в Бразилия могат бързо да се утроят, сочат оценки на учени.

Последиците от политиката на Болсонаро се усещат далеч отвъд териториите, поразени от моторните резачки. Изсичането дори на малко количество гори може да се отрази на водните запаси в бразилските градове и съседните страни, както и на фермите, които се правят на мястото на обезлесените територии. По-мащабното обезлесяване може да промени водните запаси чак в Африка или Калифорния.

Най-притеснителното е, че Амазония вече е изтощена до краен предел. Районът вече е толкова поразен, че дори и най-малкото покачване на обезлесяването може да промени териториите и да ги превърне в савана, сочи научен анализ.

При опожаряването на най-големите тропически гори се освобождават и огромни количества парникови газове, които затоплят планетата и могат да ускорят загубата на оставащата част от горите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах