сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Гигантски град сред пустинята

5.8.2019 г.

Изключително амбициозният план на саудитския принц Мохамед бин Салман, мегаград на стойност 500 милиарда долара, ще бъде построен насред пустинята и официално вече е известен като проекта „Неом“.

Според Wall Street Journal има планове градът да бъде снабден с футуристични и дори съвсем непознати технологии. Саудитска Арабия възнамерява градът да бъде построен върху площ от 27 000 квадратни километра/около една четвърт от територията на България/.

Идеите включват изкуствени облаци за дъжд в пустинята, роботи-домашни прислужници и плаж с пясък, който свети в тъмното.

Неом е в планът Vision 2000 на бин Салман да модернизира и разнообрази саудитската икономика, като в същото време намали зависимостта на кралството от твърди горива.

Саудитска Арабия е вторият най-голям производител на петрол в света. Икономическият просперитет на страната е тясно свързан със световните цени на петрола, които са променливи.

„Така че говорим за технология, която надхвърля границите на познатото, в някои случаи и за технологии, които са в процес на развитие и дори все още теоретични“, заявява ръководителят на проекта Надим ал Наср за Wall Street Journal.

Докато саудитското правителство твърди, че градът ще привлече „най-ярките умове и най-добрите таланти“ в света, възникват и притеснения за това как ще бъде финансиран проектът.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах