сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ще ядем ли и опаковките на храните?

30.7.2019 г.

С новия си опаковъчен вариант компанията Apeel Science иска да разреши дилемата на хранителната индустрия.

Към момента опаковъчни материали запазват краставиците пресни за по-дълго време, но също така допринасят за натрупването на пластмасови отпадъци. Изобретение на учения Джеймс Роджърс от Калифорнийския университет в Санта Барбара може да реши проблема. Той е разработил ядливи обвивки за плодове и зеленчуци, които не се изхвърлят, съобщава Business insider.  Продуктите се запазват четири до пет пъти по-дълго с опаковката. Тя няма вкус, не се вижда, нито се усеща на допир.

Изобретението вече е одобрено в САЩ, Китай и Япония и Apeel Science вече са разпространили продукта си в някои супермаркети. През юни Европейският орган за безопасност на храните официално е одобрил иновацията, тъврди компанията.

Това означава, че в Европейския съюз вече ще могат да се купуват обработени с моноглицеридната смес авокадо и цитруси. Емулгаторът под номер Е 471 се добива от растителни и животински мазнини и се използва в хранителновкусовата промишленост за различни цели, преди от Apeel Science да измислят новото му предназначение.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах