сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Станция „призрак“ работи на Антарктика

11.7.2019 г.

През 2017 г. бе решено да се затвори станцията Halley Research Station, която се намира на шелфовия ледник Бранд в Антарктика, поради съображения за безопасност, съобщава Business insider.

Британската полярна изследователска програма British Antarctic Survey (BAS) поддържа една от най-големите европейски мрежи от изследователски станции в Арктика и Антарктика. През 2017 г. бе решено да се затвори станцията Halley Research Station, която се намира на шелфовия ледник Бранд в Антарктика поради съображения за безопасност, съобщава Business insider.  

Не само защото температурите по време на антарктическата зима между март и септември са около минус 40 градуса по Целзий, духа леден вятър и има седмици мрак. По-голямата заплаха е постоянно разширяващата се пукнатина в ледника, заради която полярната станция трябваше да се премести на 23 километра източно през полярното лято на 2017 г.  Изследователите смятат, че пукнатината е непредсказуема и поради това са изтеглили учените като предпазна мярка и затова станцията не е работила между февруари и ноември.

Инженерите от BAS решават  да автоматизират станцията. За 144 дни тя е работила напълно автоматично и е отчитала данни за метеорологията, климата и движението на ледниците. По време на последното полярно лято екип на BAS инсталира автономна енергийна система, които може да произвежда до 30 киловата енергия и да работи с различни научни инструменти.

„Надяваме се системата да продължи да работи до края на зимата, за да можем да документираме възстановяването на антарктическата озонова дупка през месеците от септември до октомври, което би било голям успех“, казва Дейвид Вон, научен директор на BAS.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах