сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Заради жегата части на Азия ще станат необитаеми

9.7.2019 г.

В Индия се вихрят жеги, които вече са отнели над 100 човешки живота. Поради горещините части от страната и съседен Бангладеш може да станат необитаеми.

През юни в някои райони на Индия градусите са стигнали 50 по Целзий. Според CNN поредицата горещи вълни е отнела живота на над 100 души това лято. Експерти прогнозират, че покачващите се температури могат да направят части от Индия прекалено горещи за обитаване до края на века.

Проучване на изследователи от Масачузетският технологичен институт (MIT) показва, че ако климатичните промени напредват с този ход горещите вълни може да станат толкова топли и влажни до 2100 г., че хората в някои част от страната трудно ще оцеляват.

Според същото проучване 70% от населението на Идния – над един милиард души – до 2100 г. ще бъде изложено на екстремни жеги и влажност.

 CNN съобщава, че в Делхи, щатът където се намира индийската столица Ню Делхи, температурите са стигнали 48 градуса по Целзий през юни – най-високата регистрирана досега. В Бихар пък е трябвало да затворят училища и университети, заради юнските жеги.

Проучването на MIT показва, че дори райони в Пакистан и Бангладеш може да стигнат до температури труднопоносими от хората. Това би засегнало над 1,5 милиарда души и сериозно да се отрази на производството на храна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах