сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Тревожно! Най-горещият юни в историята

8.7.2019 г.

Според сателитната агенция Copernicus Climate Change Service (C3S), която наблюдава времето в Европа, месец юни е бил най-горещият досега.

Средните температури за повечето региони на Франция, Германия и Северна Испания са били с до 10 градуса по Целзий над нормата. Във Франция последния петък на юни градусите са стигнали 45.

„Знаехме, че юни е горещ за Европа, но рекордите бяха не просто счупени, а размазани“, казва Хана Клок, изследовател от Редингския университет, Англия.

Ново проучване на World Weather Attribution стига до извода, че промените в климата са повишили вероятността от горещи вълни най-малко пет пъти. „Всяка гореща вълна, която днес се появява в Европа става все по-интензивна поради предизвиканите от човека климатични промени“, пишат учените.

Според Френската национална метеорологична агенция броят на горещите вълни в страната се е удвоил за последните 34 години и се очаква да се удвои до 2050 г.

„Изследването на климата прогнозира точно това: увеличаване на екстремните горещини поради глобалното затопляне, причинено от парниковите газове при изгарянето на въглища, петрол и газ“, казва Стефан Рамсторф от Института за климатични изследвания в Потсдам.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах