сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Ако страдате от алергия, рискът от рак е по-малък

22.3.2019 г.

Алергията е знак, че имунната ви система работи добре. Това твърди алергологът Торстен Зубербир от болницата Charité в Берлин, цитиран от Business insider

„Алергията представлява повишена чувствителност на организма към безвредни субстанции от околната среда, като цветен прашец например – обяснява директорът на изследването за алергичното въздействие. – Наличието на алергия е знак, че имунната ви система работи.“

Около 50% от населението има тази генетична предразположеност, която по-добре ги предпазва от инфекциозни заболявания като туберкулоза например. „Освен това хората с алергии страдат по-малко от ракови заболявания, отколкото тези без“, казва Зубербир. Голямо предимство на хората с алергии е по-добре адаптираната им имунна система.

Броят на хората, страдащи от алергии, постоянно се увеличава, както и степента на симптомите, казва Зубербир. Алергените към цветния прашец са се променили с годините. В резултат на замърсяването на околната среда в момента в градовете има значително повече алергени, отколкото в провинциалните райони. Това е така, защото полените са със сажди и фини прахови частици и тези вещества дразнят имунната система.

Също така броят на хората, засегнати от алергии, зависи от възрастта. Около 40% от 20- до 40-годишните имат алергии, докато процентът при 80-годишните е по-малък от 10.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах