сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Куба вече внася захар от Франция

25.10.2018 г.

Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство на захар, започна да внася суровината за пръв път в своята история, предава АФП.

Причината за на пръв поглед парадоксалната ситуация са няколкото поредни лоши реколти.

След краха на СССР, който беше основен купувач на кубинска тръстикова захар, инвестициите в торове, механизация и пестициди, както и разработване на сортове, значително намаляха. За сравнение в началото на 90-те години Куба произвеждаше около 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едва 2 млн. тона. Делът на захарта в експорта на страната намаля от 75% до едва 13% през 2015 година.

През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада заради урагана "Ирма", който опустоши страната. Последвалият неочаквано продължителен дъждовен сезон само задълбочи проблема. Решението на проблема се оказа внос на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, произведена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен вкус на меласа.

И докато манията по здравословно хранене на Запад напълно отрича бялата захар, то кубинците очевидно предпочитат непривичния за тях вкус. "Захарта, която получаваме сега е много добра. Много сладка, не е толкова различна. Само цветът е друг", смята Фелисия Наваро, 40-годишна домакиня.

Специалисти предричат дефицит на захар и през следващите няколко години, тъй като Куба има дългосрочни договори за износ с Китай, които ще погълнат по-голямата част от производството. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах