сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Урината в морето кара водораслите да растат по-бързо

24.10.2018 г.

Една от причините за затварянето за туристи на прочутия Maya Beach на остров Пхи Пхи Ле в Тайланд, където е сниман филмът „Плаж“ с Леонардо ди Каприо, е високото съдържание на урина в крайбрежните води, което на свой ред се отразява изключително негативно на водораслите и коралите.

Според допитване, проведено през 2014 г., половината от британците уринират в морето или океана. Те смятат това за напълно нормално, пише вестник „Телеграф“.

Урината се състои на 95% от вода и съдържа натриеви йони и хлорид – същите химични вещества, които правят морската вода солена, но в по-ниска концентрация. Също така в нейния състав влизат и остатъци от лекарства, включително антибиотици.

„Именно тези вещества могат да повлияят на водораслите, карайки ги да растат по-активно, и на коралите, които в резултат на това не получават необходимите количества слънчева светлина“, заяви Стефани Уайр, морски еколог и старши научен сътрудник в организация по опазване на околната среда.

Също така експертът подчертава, че хормоните, използвани в противозачатъчните таблетки, попадащи с урината в морската вода, могат да променят поведението на рибите. Те могат да потиснат тяхната способност да се размножават. /РИА „Новости“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах