сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Немски природозащитници излизат на протест в подкрепа на атомната енергетика

17.10.2018 г.

Немски природозащитници ще проведат протест с искане да бъде преустановено закриването на атомни електроцентрали, пише "Форбс".

Проявата, озаглавена "Атомен прайд фест" е насрочена за тази неделя в Мюнхен.

През последната година редица правозащитни организации отправиха критики към политиката на Германия за отказ от целите за климата 2020. По-рано, отново под натиск от еко активисти, Берлин взе решение за отказ от атомна енергия. Това обаче означава използването на повече въглища или други фосилни горива, които замърсява въздуха.

"Надявам се хората да разберат, че мотивацията на поддръжниците на атома е да оставят на своите деца един по-добър свят", заяви Ида Руишалме от организацията "Майки за атома". Според активистите всяка една затворена атомна мощност бива заменена предимно от фосилни горива, тъй като на слънчевата или вятърната електроенергия не може да се разчита.

Организаторите на феста твърдят, че това е първи случай, когато природозащитници протестират в подкрепа на атомната енергия.

"Най-малкото е Германия да спре да сплашва другите европейски държави да затварят собствените си атомни централи", твърди Амардео Сарма, основател на Ecomodernist Society.

"Форбс" припомня, че от 2009 година досега Германия е похарчила около 580 млрд. американски долара за изграждането на възобновяеми мощности, предимно слънчеви и вятърни. Независимо от това обаче емисиите остават непроменени. Основната причина за това е отказът от атомна енергетика, която не произвежда никакви парникови газове. Експерти предвиждат, че немските емисии ще се повишат през 2018 година заради закриването на пореден атомен реактор в края на 2017 година. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах