сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Построиха първия път на бъдещето в Швеция

14.4.2018 г.

В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение.

Около 1,9 километра монорелсова електрическа линия е монтирана на обществен път извън Стокхолм и се планира да се разширява в страната и света. Превозните средства се движат по релса чрез механична ръка, която ще локализира местоположението и ще влиза в контакт с релсата. При изпреварване ръката автоматично се повдига. Линията е свързана към електрическата мрежа.

Енергийното потребление на всяко превозно средство се изчислява от системата, което позволява разходите за електричество да се начисляват на всеки потребител. Електрифицираният път се изпитва с помощта на електрифицирани камиони, разработени като част от проекта.

"Един от най-важните въпроси на нашето време е въпросът как да се направим автомобилния транспорт без изкопаеми горива реалност ", заяви Ханс Сел, председател на консорциум eRoadArlanda, който е отговорен за проекта. "Сега имаме решение, което ще направи това възможно, това е невероятно."

"Швеция е на върха на тази технология, която се надяваме да представим в други райони на страната и света." Предимството на електрифициращите пътища е, че съществуващата инфраструктура може да намали консумацията на енергия и въглеродните емисии с минимални промени.

Швеция вече е световен лидер в чистата енергия и през 2015г. шведският министър-председател Стефан Льовен обяви, че страната му ще стане една от първите, свободни от нуждата от горива страни.

Проектът, разработен от eRoadArlanda, е бил един от няколкото опита на шведската транспортна администрация да създаде електрифицирани пътища. Той е част от усилията на страната да направи транспортната инфраструктура напълно независима от течните горива.

Инициаторите смятат, че само основните пътища - около 3% от общата пътна мрежа - ще трябва, бъдат променени, за да се намалят въглеродните емисии. По-кратки пътувания между тези главни пътища могат да се съкратят значително, използвайки тези возила./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах