сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Хотел отвори врати в едно от най-сухите места на земята

8.11.2017 г.

Хотел тества потенциала на пустинята Атакама да захранва с енергия цяла Южна Америка.

Пустинята Атакама е най-сухото място на Земята. Толкова е сухо че в някои части никога не капва дъжд и почти никога не се образуват облаци. В тези условия човек не би оцелял, но местният и международен бизнес смятат, че те са абсолютно подходящи за поставянето на слънчеви панели, които да захранват с енергия цяла Южна Америка.


За да бъде постигната тази висока цел, енергийните компании имат идея да пуснат няколко тестови проекти. Един от тях е малкият луксозен хотел Tierra Atacama Hotel and Spa, разположен сред суровия, но смайващо красив пустинен пейзаж.

Хотелът Тиера Атакама се намира в предградията на северночилийския град Сан Педро – притегателна дестинация за приключенски настроени туристи. Разположен е в оазис от зеленина сред район със стотици квадратни километри пясък. Хотелът гледа към живописна верига от активни вулкани и е построен сред кирпичените стени на някогашни кошари за добитък. На пръв поглед изглежда незабележим, но вътре кипи живот.

По пътеките и терасите в двора са посадени лечебни билки, а до главния вход има зеленчукова градина от която готвачите берат продукти. Хотелът е построен с местни материали и всичко, от басейна до огнищата на открито, сякаш изниква от земята. Впечатляващи са и 96-те соларни панела, които са разположени покрай външната стена на хотела.

Авторите на проекта се надяват Тиера Атакама не само да се превърне в модел за устойчиво развитие, но да послужи и като пример за страните търсещи енергийна независимост.

С малко убеждаване и много работа немският посланик в Чили Ролф Шулце смята, че пустинята Аткама ще може да удовлетвори енергийните потребности не само на Чили, но и на цяла Южна Америка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах