сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Никарагуа обяви, че е подписала Парижкото споразумение за климата

24.10.2017 г.

Никарагуа обяви, че е подписала Парижкото споразумение за климата, което означава, че Сирия и САЩ остават единствените две страни извън това споразумение.

Според вицепрезидента на Никарагуа Росарио Мурильо то е „единственият инструмент, който позволява в този момент да се обединят усилията на всички за борба с глобалното затопляне на планетата“.

„Ние декларираме, че правителството на Република Никарагуа се присъединява /към Парижкото споразумение/ и се ангажира да спазва неговите разпоредби“, заяви тя, цитирана в комюнике.

Още миналата седмица тази централноамериканска страна заяви, че ще се присъедини към споразумението, макар че нейният президент Даниел Ортега подчерта уязвимостта му, тъй като то не съдържа мерки със задължителен характер.

След оттеглянето си през юни САЩ, които са на второ място след Китай по отделяне на газове с парников ефект в атмосферата, останаха единствена държава, освен Сирия, която не се е присъединила към международното споразумение, подписано през декември 2015 г. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах