сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Майкъл Блумбърг дарява 64 млн. долара за опазване на околната среда

12.10.2017 г.

Милиардерът Майкъл Блумбърг съобщи, че дарява 64 млн. долара на организации за защита на околната среда.

Това става ден след като администрацията на президента Тръмп отмени плана за ограничения за изхвърляните парникови газове при производство на електричество, известни като плана „Чиста енергия“ (Clean Power Plan) на президента Барак Обама.

Планът на Обама наложи на топлоелектрическите централи ограничения за емисиите на въглероден двуокис с 32% до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г.. Отменянето на тази мярка е „грешка, но ние отбелязваме огромен напредък за ограничаване на замърсяването с парникови газове от топлоелектрическите централи и ще продължим да го правим и без подкрепата на Вашингтон“, заяви бившият кмет на Ню Йорк, който сега е специален представител на ООН за климата.

Дарението ще послужи за финансиране на кампанията „Beyond Coal“ на неправителствената организация „Сиера клуб“, която се опитва да замени въглищата с по-чисти форми на енергия. Тя се бори за затваряне на стари електроцентрали и финансира професионалната преквалификация на бивши миньори.

Clean Power Plan е изпълним, гъвкав план, който води до икономии и би намалил замърсяването с въглероден двуокис и други вредни вещества, подчертава Блумбърг, който е изпълнителен директор на „Сиера клуб“.

Той припомня, че 259 ТЕЦ-а са затворили или подготвят планове за затваряне от 2011 г. насам. Броят хората, които умират годишно заради замърсяване на въздуха е намалял от 13 000 на 7 500. Работните места във въгледобивната индустрия няма да се върнат, заявява Блумбърг и остро критикува Тръмп за „фалшивите надежди и обещания“ н неговата администрация.

Американският президент нееднократно е поставял под съмнение реалността на глобалното затопляне и ролята на човешката дейност за този процес. Той обещава да възроди въгледобивната индустрия. През 2015 г. секторът е покривал 21% от консумираната в САЩ енергия и в него са работили 66 000 души, сочат данни на Американската агенция за енергетика. САЩ са на второ място след Китай по количество отделяни гзове с парников ефект. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах