сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

2016 постави нов рекорд по жега на Земята

10.8.2017 г.

Климатолози обобщиха данните от 2016 година за климата на Земята. Нов рекорд бе регистриран със средногодишна температура на планетата с 0,77 градуса по Целзий по-висока от нормата 1961 -1990.

Докладът е публикуван в научното списание Weather. Над голяма част от Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Арктика, както в северните части на Южна Америка, южната част на Азия, Близкия изток и изтока на Австралия беше аномално топло.

Под нормата бяха само температурите в северната част на Аржентина и в съседните страни от региона, западната част на Австралия и в някои части на Антарктика", се казва в статията. Според отчета на климатолозите, въпреки че разликата между 2016 и 2015 година не превишава статистическата погрешност, по температури те съществено изпреварват предишните.

Експерти от британския метеорологичен център смятат, че рекордните температури са предизвикани както от антропогенното влияние на изхвърлените в атмосферата парникови газове, така и с климатичния феномен Ел Ниньо и със затоплянето на Арктика, особено през 2016 година. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах