сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Какво се крие зад загадъчните Кървави водопади на Антарктида

23.10.2018 г.

Проучване обяснява на какво се дължи уникалният цвят на Кървавите водопади в Антарктида.

Първоначално червеникавият цвят на водопадите се е приписвал на вид червени водорасли, но проучване, публикувано в Journal of Glaciology, разкрива истинската причина за цвета им.

Водопадите водят началото си от ледника Тейлър и доскоро бяха пълна загадка, тъй като средната температура там е около минус 17 градуса по Целзий и няма признаци за топене на ледника.

При сканиране с радар на пластовете лед, от които извират водопадите, е открита сложна мрежа от богати на желязо солени реки и езера под повърхността, придаващи червеникавия оттенък на водата.

Езерото под ледника има необичайно солена консистенция, а солеността на водата се повишава в близост до водопадите. И тъй като солената вода има по-ниска точка на замръзване и освобождава топлина при замръзването си, тя успява да разтопи леда.

Откритието обяснява наличието на вода в течно състояние в ледника и го прави най-студения ледник на Земята с постоянно течаща вода. 

Температурата на водата и солеността също са свързани: пукнатини в ледника с различни размери позволяват на солената вода да прониква в него. Солената вода започва да замръзва и латентната топлина затопля заобикалящия я лед, което повишава и съдържанието на сол в пукнатините.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах