сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Световен ден на слона - галерия

12.8.2020 г.

От 2012 година на 12 август се отбелязва Световният ден на слона – време да почетем големите интелигентни животни и да се замислим за тежкото положение, в което се намират.

„Слонът е обичан, почитан и уважаван от хората и културите навсякъде по света и въпреки това сме на крачка от това да видим изчезването на вида“, се казва на официалния сайт на деня, основан от канадската природозащитничка Патриша Симс и тайландската организация Elephant Reintroduction Foundation.

Над сто организации по света отбелязват Световния ден на слона с различни събития и медийни кампании, в които участват милиони хора.

Слоновете и техните предци някога са обитавали по-голямата част от земята, но сега дивите популации са ограничени в малки територии в Африка и Азия.

Преследвани безмилостно заради бивните си, те са застрашени почти навсякъде от бракониерство, загуба на местообитания и човешко посегателство и са обявени за застрашен вид. „Възхищаваме се на слоновете, защото те показват човешки черти, които считаме за ценни: съчувствие, самоосъзнаване и социална интелигентност“, казва редакторът на Венити Феър Грейдън Картър. „Но начинът, по който се отнасяме с тях, е пример за най-лошото човешко поведение“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах