сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Второто по големина езеро в Боливия пресъхва. Може ли да бъде спасено?

28.11.2019 г.

Вината е на Ел Ниньо, промените в климата и неправилното използване на водата, твърдят учени.

Второто по големина езеро в Боливия почти пресъхна и застраши от изчезване растителните и животинските видове, които го обитават. Боливийското правителство обвини засушаването и променящия се климат, но причините не са само тези.

Разположено високо в планините Алтиплано в югоизточна Боливия, езерото в момента заема два процента от предишната си площ, която някога е била хиляда квадратни километра.

Неправилното използване на водните ресурси и неуспехите на боливийското правителство да изпълнява съществуващите планове за управлението им са другите причини за бързото пресъхване на Поопо през последните няколко години, казва Лиза Бор, изследовател в Института Кари за проучване на екосистемите, Ню Йорк.

„Езерото е плитко, намира се в район със сух климат, така че нивото му варира много и е зависимо от промените във времето", добавя Бор. „Поопо значително е намалявало размерите си няколко пъти в миналото, но положението никога не е било толкова сериозно".

Някои учени смятат, че възстановяването на езерото няма да бъде възможно, но според Бор басейнът ще може да се напълни отново след завръщането на дъждовете.

Езерото Поопо получава по-голяма част от водата си от река Десагуадеро, която извира от езерото Титикака (най-голямото езеро в Боливия). Според официалния план за управление, реката би трябвало изцяло да се влива в Поопо, но притокът й е ограничен и тя едва се процежда.

„Езерото Титикака е пълно", казва Бор, „просто отговорните лица не отварят шлюзовете достатъчно често и водата не стига до Поопо". Част от нея се използва за напояване, друга част в минната индустрия, но дори когато има вода, реката често е задръстена с утайки, наслоени от мините.

Поопо се намира на 3 680 метра височина. Изчислено е, че районът се е затоплил с един градус по Целзий в сравнение с миналия век, което е довело до по-голям процент изпаряване на вода от езерото. Липсата на дъжд през миналата година е ускорила процеса още повече. Но тези фактори не са изненада, казва Бор, това са предвидими промени, които учените очакват.

Това, което се случва с езерото Поопо, не е много по-различно от пресъхването на Аралско море в Централна Азия, казва Сандра Постъл, директор на проекта Global Water Policy и изследовател на National Geographic. И в двата случая от затворена водна система излиза повече вода, отколкото се влива в нея.

 

Пресъхващото езеро е причина за смъртта на безброй риби.

Снимка: Дейвид Меркадо, Reuters

Може да се окаже, че Поопо не е единственото пресъхващо езеро. „Много езера по света са застрашени от индустриални програми или неправилно управление", казва в заключение Бор.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах