сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Тайландски национален парк изпраща боклук обратно на оставилите го туристи

22.9.2020 г.

Просто изпратете боклука обратно на онзи, който го е оставил в природата: съвсем логично. Всъщност това наскоро е направила управата на популярния национален парк „Кхао Яй“ край Банкок, съобщава BBC.

Според информацията действието е предприето от самия тайландски министър на околната среда и осъществяването му е възможно поради факта, че посетителите в парка са длъжни да се регистрират с адреса си преди да посетят мястото, което означава, че замърсяващите лесно могат да бъдат проследени от рейнджърите.

От управата на националния парк, който се намира североизточно от тайландската столица и обхваща повече от 2000 кв.км, заявяват, че оставеният боклук не само не е приятна гледка, но също така може да бъде особено опасен за животните – тъй като те се опитват да го ядат, пише Business insider.

„Връщаме ви вашия боклук“, гласи малката бележка, която се изпраща заедно с боклука на замърсителите и им напомня, че „оставянето на отпадъци“ е административно нарушение в националния парк и може да доведе до пет години затвор и високи глоби.

Като допълнение към пластмасовите бутилки, кутийки и опаковки от чипс, кутията  съдържа мило обръщение: „Забравихте си тези неща в националния парк „Кхао Яй“

Министърът на околната среда Варавут Силпа-арча лично поства снимки на боклука, опакован в кутии и приготвен за доставяне в своя фейсбук акаунт, отбелязва Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах