сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Турски микроскулптор създаде най-миниатюрния шах в света

13.6.2020 г.

Турски микроскулптор измайстори миниатюрна керамична шахматна дъска с размери 9 на 9 милиметра – два пъти по-малка от тази на сегашния притежател на рекорда на Гинес, съобщава „Хюриет“.

Шах Некатъ Коркмаз каза, че през последните шест месеца е работил около 6 часа всеки ден, за да завърши своя малък шахматен комплект. „Понякога бях много уморен, но за мен беше голямо удоволствие да виждам как това произведение на изкуството върви към завършване“, каза Коркмаз.

„Направих наистина използваем микрошах.“ Детайлите на шахматния комплект могат да се видят само под микроскоп, като той се играе със специални пръчици. Шахматният комплект е върху дъска с размери 9 мм на 9 мм, а фигурите са между 1,5 мм и 3 мм.

Коркмаз иска да кандидатства за Книгата на световните рекорди на Гинес – световния авторитет за редки постижения – за да регистрира своя минишахмат. „Комплектът се състои от 32 елемента“, каза той. Сегашният световен рекордьор е американецът Ара Газарян с комплект с размери 15,3 на 15,3 мм. „Той е почти два пъти по-голям от моя“, каза Коркмаз. „Искам да счупя този рекорд и да го пренеса в Турция.”

Повече от 40 произведения на турския скулптор, които могат да се видят само чрез лупа или микроскоп, са изложени в Художествения център на Коркмаз „Micro Miniatur Art Center and Exhibition Area“ в Кушадасъ, на егейското крайбрежие на Турция. Сред неговите произведения са и 2-милиметрова скулптура на спринцовка в чест на усилията на медицинския персонал, който се бори срещу новия коронавирус, както и молитвена бриеница с 99 имена на Бог, изписани върху нея, направена от смокинови семена. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах