сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Гърция пак си иска “плячкосани” древни мрамори, Британският музей се ослушва

25.5.2020 г.

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона – често известни като мраморите на Елгин – един от най-известните древни обекти в света.

Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елгин в началото на XIX век и сега са изложени в Британския музей в Лондон.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски владетели по онова време.

„Повторното отваряне на археологическите обекти, сред които и Акропола, е повод за международните (групи), подкрепящи връщането на Мраморите от Партенона, да потвърдят постоянното си настояване , както и това на гръцкото правителство за окончателното връщане на мраморите в тяхната родина “, гласи изявление на министъра на културата Лина Мендони.

Гърция отново откри Акропола в Атина и всички археологически обекти на открито миналата седмица при строги условия след двумесечно затваряне поради пандемията на коронавируса.

Международната асоциация за обединение на скулптурите от Партенона – създадена през 2005 г. в Атина и включваща различни национални групи – миналата седмица изпрати писмо до гръцкото министерство на културата, в което предлага подновена, координирана кампания за оказване на натиск върху Британския музей.

Мендони каза в събота, че мраморите са “плячкосани” и Гърция никога няма да признае претенцията на Британския музей към фризовете.

Гърция води кампания в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки, че Османската империя е била окупационна сила и всяко разрешение, дадено през нейното време, не е валидно.

Атина обмисли да съди Великобритания по въпроса, но наскоро пое по-дипломатически път, като поиска от културната агенция на ООН ЮНЕСКО да посредничи – предложение, отхвърлено от Британския музей.

Премиерът Кириакос Мицотакис, избран през юли, направи официално искане за заемане на мраморите, за да се отбележи 200-годишнината от независимостта на Гърция през 2021 г.

Британският музей заяви, че ще разгледа всяко искане от Гърция за наемане на експонати./АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах