сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

"100 места, които ще променят живота ви"

19.2.2020 г.

Не просто книга, а мъдро послание

Мечтаете ли да обиколите света? Да посетите места, които привличат като магнит и носят невероятни изживявания? Чувам как от гърдите ви се откъртва тежка въздишка. Тя идва да ни каже, че да, в ранна младост сте имали такива мечтания и дори сънища, но днес? Днес живеете в натоварено с отговорности и грижи ежедневие и хич не ви е до пътешествия...

ПОРЪЧАЙ ТУК "100 МЕСТА, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ВИ" 

Тази книга ще ви убеди, че грешите. Страница след страница тя ще събужда копнежа ви. Нещо повече – като добър приятел тя ще ви казва, че можете да преодолеете рутината на ежедневието и да си позволите късче романтика, красота и мъдрост. А сетне – още едно късче. И още едно, и още едно...

ПОРЪЧАЙ ТУК Книга + годишен абонамент за списание National Geographic: 54,95 лв. 

Убеден съм, че това ще стане, защото тази книга не е просто една от многото, посветени на близки и далечни дестинации.

Тази книга носи послания до нас, читателите й. Тя ни казва кои места по света да посетим, за да променим живота си към по-добро. Да му придадем по-високо качество и да започнем да гледаме на нещата по-мъдро и по-радостно.

Нека обаче, преди да ви представя по-подробно съдържанието на книгата, да ви обърна внимание, че тя е издание на National Geographic. А това означава – като всички публикации на Националното географско дружество на САЩ, и тази книга е образец на най-висока журналистическа взискателност. Всяка дума и всеки ред са минали през „цедката“ на опитни редактори, тук няма нищо случайно, неточно и недомислено. Още от първата страница пред вас се разкрива изключително силната страна на книгата. Това са нейните фотографии. Те буквално са зашеметяващи, истински връх в професията. Всеки кадър ни представя не просто туристически обекти. Камерите на едни от най-добрите  фотографи в света улавят в дълбочина човешките образи, омайващата красота на природата, мъдростта на вечни творения на цивилизацията. Дори да не четете текстовете, а само да се наслаждавате на фотографиите, вие ще получите прекрасни изживявания.

Не случайно книгата има четири основни раздела. Те са назовани Разум, Тяло, Дух и Душа.  Това са четирите послания на Стоте места, които са в състояние да променят живота ви. Да, да го променят, а не просто да ви доставят туристическо удоволствие. Пребиваването – кратко или по-дълго – на всяко едно от тях слага отпечатък върху нашата душевност.

Нека погледнем сега първия раздел. Наречен е Разум и негово мото са мъдри думи на американския писател Оливър Уендъл Холмс-старши. Той казва: „Човешкият ум се разтяга от нова идея или усещане и никога вече не се свива до първоначалните си размери“. Страниците в този раздел ни убеждават в неговата правота. Ако идете в Мексико, в Куба или Йерусалим, във Флоренция или Мендоса в Аржентина, вие, благодарение на тази книга, ще откриете нещо много повече от описаното в стандартните туристически гидове. Ще откриете именно върхове на разума, на неговата растяща с вековете сила.

Така и другите раздели на Стоте места ще ви направят съпричастни чрез образи и текст към идеята да ги посетите, за да  постигнете промяна към по-добро в живота си.
 
Но... Но убеден съм, че може и без туристически билети – дори само чрез прочит на книгата и чрез разглеждане на невероятните фотографии ще постигнете духовна наслада и пожелавам ви – засилено желание все повече да опознавате и осмисляте  нашия прекрасен и уникален свят.
 
Красимир Друмев
Главен редактор на National Geographic, България
 
Съдържание:
РАЗУМ 
стр.8
Научете нещо ново - от курс по изобразително изкуство в Италия до как да си направите свое собствено вино в Аржентина.
ТЯЛО 
стр. 34
Отдайте се на физическите усещания - дали ще тръгнете пеш по Великата китайска стена, или ще се потопите в Синята лагуна на Исландия.
ДУХ 
стр. 60
Съзерцавайте и се наслаждавайте - от поклонение в Япония до взиране в звездите в Чили.
ДУША 
стр. 68
Пожелайте да помогнете на другите - от спасяване на морски костенурки в Коста Рика до преподаване на деца в Кения.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах