сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Какво ще загуби светът в конфликт с Иран

8.1.2020 г.

С ескалацията на напрежението между САЩ и Иран значими обекти на културното наследство може да пострадат

от Kristin Romey, National Geographic

От просторни персийски дворци до съкровени религиозни гробници в Иран се намират 22 обекта на ЮНЕСКО и още стотици исторически места от световно значение. Руините на древните столици Пасаргада и Персеполис все още говорят за космополитната мощ на великата империя, която ги е построила, а иновативната за времето си инфраструктура все още поддържа древните пустинни градове на страната и ги напоява и до днес.

Милиони поклонници се тълпят към паметниците на шиитския ислям и цели ирански градове са обозначени като места с историческа важност за ЮНЕСКО.

Ето защо серията туитове на президента Тръмп през уикенда, предупреждаващи, че ще атакува ирански културни обекти, бе посрещната с жестока критика от поддръжниците на културното наследство.

Защитата на културно наследство е залегнала в Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културната собственост в случай на въоръжен конфликт и Конвенцията за защита на Световното културно и природно наследство от 1972 г. – международни конвенции които и САЩ и Иран са подписали.

Сред най-ценните обекти на Иран са Пасаргада и Персеполис – древните царски центрове на Персийската империя, където визията и артистичният израз на архитектите  резонира и 2000 години по-късно.

Градовете Язд и Шустар са свидетелство за иновациите на древните инженери, които са овладявали силата на водата, за да поддържат пустинните градове зелени в продължение на хилядолетия. Многоезиковият надпис в Бихостун, отбелязващ победата на персийския император Дарий над враговете му наподобява Розетския камък. Следват религиозните паметници – от изящно изработената Петъчна джамия в Ишфахан до святото за суфите място Шейк Сафи ал-Дин и  християнския манастир от VII век Св. Тадей – които свидетелстват за богатото разнообразие, което е процъфтявало в сърцето на западна Азия.

В неделя Тръмп потвърди заплахата си да атакува към ирански културни обекти, поставяйки под въпрос валидността на Хагската конвенция от 1954 г. пред репортери на борда на Air Force One: „ [На Иран] е разрешено да измъчва и осакатява наши хора. На тях им е позволено да използват бомби и да взривяват нашите хора. А на нас не ни е позволено да докосваме културните им обекти? Не става така.“ (По това време президентът Тръмп не посочва изрично кои от обектите възнамерява да атакува.)

Има причина културното наследство да се пази по-щателно по време на война: физическите обекти и паметници, които отразяват ценностите на една общност или култура, са източник на сплотеност и създават усещане за общност.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах