сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Новата Лунна година - най-голямата в света ежегодна миграция на хора

8.1.2020 г.

Наблюдаван от милиони хора по света фестивалът, известен още като Китайската нова година или Пролетния Фестивал, е белязан от срещи и надежди.

от Erin Blakemore, National Geographic

Тя се празнува навсякъде по света и с нея е свързана най-голямата в света миграция на хора. И макар за някои на Запад да е известна като Китайската нова година тя не се отбелязва само в Китай. Лунната Нова година е време за семейни събирания, много храна и доста шумни празненства. Лунната Нова година през 2020  започва да се чества от 19 февруари.

Съвременен Китай, както по-голямата част от света, всъщност използва Григориански календар. Празниците на страната обаче се определят от традиционния лунно-слънчев календар, който вероятно се използва от XXI в. пр. Хр. Когато новооснованата Република Китай официално приема Григорианския календар през 1912 г. лидерите й определят посрещането на Лунната Нова година като Фестивалът на пролетта, както е известен в страната и днес.

Както предполага и името, датата на Новата Лунна година зависи от фазата на луната и се мени. Днес фестивалът се празнува в Китай и Хонког, Южна Корея, Тибет, Виетнам, Сингапур, Индонезия, Малайзия и места с големи китайски общности. Макар фестивалът да е различен в различните страни общата черта са срещите и надеждата. Китайските семейства по традиция празнуват с голяма вечеря.

Празникът  има и модерни елементи, но хилядолетните традиции все още се спазват. В Китай хората по обичай правят заря, за която се счита че прогонва злокобното чудовище Ниан. (Тази традиция в последните години запада, поради ограниченията за замърсяване на въздуха, а това нанася сериозен удар на индустрията с фойерверки). В дрехите и украсата се използва червеният цвят, за да гарантира благоденствие и хората си разменят hongbao – червени пликове с пари в тях. В Корея се прави супа с оризова торта и хората почитат своите предци по врем на Seollal. По време на Tet, виетнамската Лунна Нова година, цветята играят важна роля с празненствата.

Лунната Нова година е причина за особен вид пътуване: по време на chunyun, или пролетната миграция, стотици милиони души се завръщат по родните си места. Тази година според China Daily в рамките на 40 дни ще пътуват около 3 милиона души. Известна като най-голямата миграция на хора chunyun редовно става причина за задръстване на пътища и летища. За мнозина обаче тази лудница си струва.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах