сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Разкриха тайната на гигантските статуи от Великденския остров

18.12.2019 г.

Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха, че древните полинезийци са инсталирали каменните колоси на Великденския остров, защото са вярвали, че те помагат за запазването на плодородието на земята.

Прессъобщение за откритието е публикувано на сайта за наука Phys.org, съобщи РИА Новости. Експертите изследвали две монолитни статуи, поставени близо до вулкана Рано Рараку в източната част на остров Моаи.

Според водещия изследването Джоана Ван Тилбург са открити научни доказателства, че целта на издигането на идолите е да се увеличи производителността на почвата на острова. Химически анализ на почвата в близост до Рано Рараку разкри висока концентрация на елементи като фосфор и калций, които са важни за висок добив и богата реколта. Това от своя страна позволи на учените да заключат, че подножието на вулкана е служело като източник за местните жители не само на камък, но и на торове за плодородната земя.

Проучването показа, че в древни времена в тази област действително са отглеждани редица култури. „Нашите разкопки разшириха разбирането ни за тази местна цивилизация: това, което първоначално изглежда очевидно, никога не е точно това, което изглежда“, заключи Ван Тилбург.

Великденският остров е едно от най-мистериозните места на Земята, където преди около две хилядолетия е съществувала причудливата цивилизация на полинезийците Рапануи, оставила след себе си многобройните гигантски идоли. Тази цивилизация всъщност изчезва преди европейците да пристигнат там. Причините за това са две – изчерпването на ресурсите в резултат на хищното унищожаване на гори и животни от полинезийците и войните между различните племена./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах