сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Откриха мистериозни древни рисунки в пещера в Испания

2.12.2019 г.

Въпреки факта, че ерата на пещерните рисунки е приключила много отдавна, хората все още намират части и парчета от предмети на изкуството от древността.

Този път това се е случи в Испания, където в близост до Албукерке беше открита колекция от 5 хиляди пещерни рисунки, съобщават медиите.

Колекцията от древни пещерни картини е открита от местния жител, изследовател и историк Агустин Паломо, в западна Испания, близо до град Албукерке, в района на Сан Хуан, докато търсел древна гробница, известна като Долмен. Паломо изучава и изследва този вид пещерни рисунки от много години.

Новооткритите схематични картини, които са с дължина около 10 сантиметра, изобразяват различни фигури и символи. Те включват антропоморфни фигури и стрели, както и други символи, според вестник La Vanguardia.

Изследователят веднага разпознава колко важни са неговите открития, тъй като рисунките са разположени недалеч от две други произведения на пещерното изкуство – добре познатите картини Риско де Сан Блас и тези от Азагала.

Тези от Азагала са открити преди около 20 години, което прави мястото изключително важно за учени и изследователи. Повече от година Паломо и други експерти анализират уникалните открития и едва сега те бяха оповестени публично. Проучванията бяха публикувани в последния брой на Journal of Extremeño Studies.

Миналата година изследователи от университета в Берген откриха абстрактна рисунка в пещера в Южна Африка. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах