сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Идеалистична и сурова Екатерина Велика е искала да модернизира тогавашна Русия

23.11.2019 г.

Родената в Германия императрица е била проницателен политик. Разширява границите на Русия, опитва се да реструктурира правителството и да помогне на крепостните селяни.

от Erin Blakemore

Каква е била Екатерина Велика – деспот или философ? Отговорна кралица, загрижена за империята? Ето какво трябва да знаем за нея.

Рожденото й име е София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст и е дъщеря на разорен пруски принц. Макар семейството й да не разполага със собствени средства, то е обвързано с две от най-влиятелните фамилии в Германия – Анхалт и Холщайн. Младата София получава образованието си от учители у дома и си спомня детството си като безинтересно. В сравнение с останалата част от живота й то наистина е било такова.

На десет години бъдещата императрица е представена на съпруга си, избран за нея от семейството й, а именно втория й братовчед Чарлс Питър Улрих от фамилията Шлезвиг-Холщайн-Готорп. По-късно известен като Петър III, той е назначен за бъдещ цар на Русия от леля му Елизабет, руската императрица. Елизабет не се е омъжвала, не е имала деца и се е нуждаела от наследник, така че избира Петър за трона, а Софи за негова жена.

Бракът на руския цар и пруската принцеса има за цел да закрепи отношенията между руската монархия и Прусия и да сложи край на австрийското влияние над руската корона. Софи не харесва бъдещия си съпруг, но знае какво се очаква от нея. Тя работи върху това да допадне на руската императрица Елизабет и учи много за бъдещата си роля, като усвоява езика, приема източноправославната религия и променя името си на Екатерина, когато се възкачва на престола.

През 1745 г., когато е на 16, тя встъпва в брак. Седемнайсет години по-късно Петър III най-сетне става цар на Русия. Но Петър има малко руски съюзници – и жена му не е сред тях. Само шест месеца след като поема властта той отива на пътешествие до Германия. Екатерина се възползва от отсъствието му и се обявява за единствен владетел на Русия през 1762 г. Скоро след това Петър умира – историци все още спорят дали това е било дело на жена му или на многото му политически врагове.

Новата императрица се залавя за работа, консолидирайки своето управление и наследство. Тя значително разширява границите на Русия по време на управлението си, като присъединява Крим, Украйна, Литва, Полша и други територии. Населението на Русия почти се удвоява по нейно време. Тя се опитва да модернизира руското управление и закони, но нейните идеали, повлияни от Просвещението, не са споделени от руските дворяни, които въстават срещу предложените по-леки закони спрямо крепостните селяни. Те така и не се приемат и по нейно време дворяните увеличават властта си над подчинените слуги. Екатерина умира през 1796 г, след 34 годишно управление.

Заради дългото управление и проницателното използване на политическа власт тя е наречена „Велика“. Екатерина става известна и с това че подкрепя изкуството и културата. „Ермитажът“ в Санкт Петербург е основан от нея и изиграва важна роля за отношението на Русия към изкуството и към света.

Екатерина има няколко извънбрачни връзки и издига някои от любовниците си в кабинета. Макар това да е било обичай сред дворяните по онова време и въпреки, че тя не е имала право да се омъжва повторно, любовните й афери са използвани от враговете й и те я определят като покварена нимфоманка. Още повече те се страхуват от политическата й сила. „Тя изглежда обединява много амбиции в едно“, пише Барон де Бретейл, един от политическите й врагове. Всъщност Екатерина е проницателен политик, който въпреки просвещенческите си идеали действа в свят на традиционна власт. Била е заобиколена от женомразци, а слухове за сексуалните й похождения и прекомерни амбиции витаят и до днес.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах