сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Откъде произлиза Хелоуин

30.10.2020 г.

Хелоуин се чества от близо две хилядолетия. Ето някои факти за празника, който се отбелязва предимно в англосаксонския свят, но както и други подобни религиозни празници се е трансформирал в глобално комерсиално събитие.

от National Geographic

Археолозите все още намират доказателства за отбелязването на Хелоуин в келтски духовни центрове като Хил ъф Уорд, Ирландия. Празникът е свързан с честването на Сауин, келтската нова година, която древните племена посрещали между залезите на 31 октомври и 1 ноември. В навечерието на Сауин, с края на поредната година, хората считали че духовете идвали през отвъдното - келтите смятали, че тогава вратите между нашия свят и този на духовете били отворени. Според традицията на места като Хил ъф Уорд били палени големи огньове, от които намираме следи и до днес. Тези огньове може да са се ползвали за жертвоприношения или са символизирали слънцето.

Келтите поставили началото на традицията да се носят костюми. Те обличали животински кожи, за да се крият от духовете, или носели маски и почерняли лицата си, за да олицетворят предците, преселили се в света на духовете. Костюмите се променяли с времето.

Друг елемент от празника -  обикаляне по къщите и искане на лакомства, най-вероятно отразява стар обичай, според който храна и вода били оставяни пред домовете като дар за свръхестествените същества.

По-късно, подобно на асимилирането на много други езически празници, Църквата променила Сауин. През VII в. Папа Бонифаций официално обявил 1 ноември за Деня на Вси светии. Нощта преди Сауин продължила да се отбелязва с огньове, костюми и шествия, но била прекръстена на Хелоуин.

Европейските имигранти донесли Хелоуин и в САЩ и празникът започнал да се чества усилено с вълната ирландски заселници, които дошли през XIX век. 

Днес религиозният и духовен празник се е превърнал в огромен бизнес.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах