сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Археолози откриха в Перу останки от най-голямото жертвоприношение на деца

29.8.2019 г.

Екип от археолози е открил останките на 227 деца, принесени в жертва според ритуал на Предколумбовата цивилизация Чиму. До края на XV век тя е обитавала северния бряг на днешно Перу.

Според ръководителя на разкопките Ферен Кастильо, откритието е най-голямото до момента в света. Той уточни, че разкопките, които са започнали през 2018 г., са в района на Пампа ла Крус, в морски курорт Уанчако на около 700 километра северно от Лима. Децата, на възраст между 4 и 14 години, са били убити според ритуал, на цивилизацията Чиму, който е трябвало да успокои гнева на боговете, за които се е смятало, че са причина за природните бедствия, свързани с климатичния феномен в Ел Ниньо.

Археолозите са открили и доказателства за силни дъждове по време на жертвоприношението. „Където и да копаем, откриваме дете, погребано с обърнато към океана лице”, разказва Кастильо. По някои все още има кожа, коса и сребърни украшения. Уанчако е бил сцена на няколко масови жертвоприношения на деца от империята Чиму.

Масов гроб с 56 деца беше ексхумиран през юни 2018 г. на същия обект на Пампа ла Крус, а още 140 деца и 200 млади лами бяха открити през април същата година наблизо до Уанчакито.

National Geographic подчертава изключителния характер на откритието. „Уанчако определено е избраното място за извършване на тези жертви”, казва в заключение Кастильо.

Доколумбовата цивилизация Чиму достига своя връх между 900 и 1450 г. на северния бряг на Перу, до днешен Еквадор. Тя престава да съществува през 1475 г., когато е заменена от цивилизацията на инките – петдесет години преди пристигането на първите конкистадори в региона. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах