сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Гибелта на „Титаник“ и откриването на останките му

27.8.2019 г.

Учени сглобяват отломки от „Титаник“, за да възстановят последните часове на кораба и пътниците му.

от National Georaphic

Много исторически разкази представят потъването на „Титаник“, дългия близо 270 метра пътнически кораб, като „плъзване под океанските вълни“ и това описание е доста точно. Въз основа на години внимателен анализ, направен с изключително съвременни технологии, експертите успяват да обрисуват ужасяващите последни часове и минути на „Титаник“.

Този месец специалисти успяха да направят пет гмуркания в рамките на осем дни на мястото на инцидента. С помощта на високотехнологично оборудване специалистите са успели да заснемат кадри, които могат да се използват за направата на 3D модели и създаването на виртуална реалност. Това ще помогне на експертие да изучат по-щателно миналото и бъдещето на кораба.

Днес „Титаник“ се намира в много тежко състояние поради корозията, казва компанията Caladan Oceanic, която организира експедицията.  Учените очакват ерозията на кораба да продължи.

Животът на „Титаник“ приключва по време на първото му пътуване от Саутхямптън, Англия до Ню Йорк Сити. В 11:40 ч. на 14 април 1912 г. той забърсва айсберг в Северния Атлантически океан при което част от корпуса на десния борд се уврежда и корабът започва да потъва. Гибелта му вероятно е ускорена, когато членове на екипажа безуспешно се опитват да извздаят спасителните лодки от по-ниското ниво. Те не успяват да затворят тежката врата и до 1:50 ч. в кораба нахлува голямо количество вода.

До 2:18, 13 минути след като последната спасителна лодка напуска кораба, носът е пълен с вода и кърмата се издига във въздуха, витлата се издигат, създава се катастрофално натоварване в средната част на кораба и „Титаник“ се разцепва на две.

След инцидента, в продължение на десетилетия, редица експедиции са се опитвали да намерят „Титаник“, но безуспешно – проблем, усложнен от непредсказуемото време на Северния Атлантик, огромната дълбочина на която се намира потъналият кораб и разнопосочните разкази за последните му мигове. 73 години след потъването му, на 1 септември 1985 г., корабът е намерен от изследователя на National Geographic Робърт Балард и френския учен Жан-Луи Мишел. „Титаник“ е потънал на 612 километра югоизточно от Нюфаундланд в международни води.

На борда на „Титаник“ е имало над 2000 пътници, но само 706 от тях са оцелели. Макар презокеанския лайнер да е имал капацитет да поеме 3511 пътници той е разполагал със спасителни лодки едва за 1178 души. За съжаление капацитетът дори на тези лодки не бил изолзван напълно по време на евакуацията. Повечето от 1500-те жертви на „Титаник“ загинали от хипотермия на повърхността на ледените води. Стотици хора вероятно са загинали и на самия кораб, повечето от които били семейства на имигранти в трета класа, търсещи нов живот в Америка.

„Катастрофата „Титаник“ е пукането на балона“, казва режисьорът Джеймс Камерън. „През първото десетилетие на XX век е имало такова усещане за изобилие. Асансьори! Автомобили! Самолети! Безжично радио! Всичко е изглеждало толкова удивително, приличало е на една безкрайна спирала, насочена нагоре. После всичко започва да се срутва.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах