сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Троя може да се окаже с 600 г. по-стар град

23.8.2019 г.

Древният град Троя може да е основан 600 години по-рано, отколкото се смяташе досега, показват нови археологически находки.

Нови открития от разкопки в древния град Троя в северозападната провинция Чанаккале в Турция предполагат, че районът може да е бил използван като селище повече от шест века по-рано от известното досега, според археолозите.

Рюстем Аслан от катедрата по археология на Университета Онсекиз Мар заявява, че древният град Троя е бил унищожен и възстановяван многократно поради войни, пожари и земетресения.

В рамките на изкопните работи, извършени в града в южната част на Дарданелите, са били открити общо 10 слоя селища, като всеки слой е назован и номериран от Троя I до Троя XI. Аслан казва, че тази година са се натъкнали на нов слой, който решили да нарекат Троя 0.

“Ние открихме следи от изгаряния, керамични и дървени греди в слоя Троя 0”, каза Аслан и добави, че тези останки са от голямо значение за историята на основаването на Троя. “Това показва, че историята на селището датира от около 5500 години преди нашата ера”, каза Аслан.

Най-вероятно Троя е основана около 3 500 г. пр.н.е., показват новите открития в слоя Troy 0, добави той. Той казва, че преди това изкопаните слоеве от селищата принадлежат към период между 3000 г. пр.н.е. и 1300 г. от н.е., от старогръцко до византийско време.

Правителството на Турция обяви 2018 г. за „Година на Троя“ в чест на 20-годишнината от признаването на древния град за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Стотици хиляди гости, включително известни личности, са посетили обекта тази година.

Разположен върху хълмовете на Хисарлък и с изглед към турската егейска крайбрежна равнина, 4000-годишният древен град Троя е един от най-известните археологически обекти в света. Първите разкопки в древния град са предприети през 1870 г. от германския бизнесмен Хайнрих Шлиман, който днес е считан за един от пионерите на археологията. Обстановката около Троянска война, в която спартански и ахейски войни от Гърция обсаждат града през XIII век пр.н.е. е увековечена от гръцкия поет Омир в неговата епична поема „Илиада“. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах