сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Половината най-големи компании в САЩ са създадени от имигранти

7.8.2019 г.

Процентът на компании в САЩ, основани от имигранти, стига рекордни нива. Това установява изследователският институт New American Economy след оценка на списък от компании, публикуван в американското бизнес списание Fortune 500.

45% от 500-те най-големи компании са основани от имигранти или техните потомци. В това число попадат имена като Amazon, Apple, Tesla  и компанията Alphabet, от която произлиза Google.

В сравнение с 2011 г. броят на компаниите, основани от мигранти, се е увеличл от 204 на 223. От тях 101 са основани от хора, родени извън САЩ, и 122 от децата на имигранти.

Ето няколко примера за потеклото на успешни основатели от имигрантски фамилии: осиновителят на основателя на Amazon Джеф Безос е кубинец, бащата на съоснователя на Apple Стив Джобс е сириец, съоснователят на Tesla Илън Мъск е южноафриканец, съоснователят на Google Сергей Брин е роден в Москва.

Според Pew Research Center в САЩ живеят повече имигранти отколкото във всяка друга страна. Хората, родени в други страни и дошли в САЩ, стигат рекордния брой 44,4 милиона през 2017 г. До 2035 г. броят на хората в работоспособна възраст ще се вдигне до 18 милиона поради имиграцията.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах