сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Леонардо да Винчи е страдал от хиперактивност и дефицит на внимание

6.6.2019 г.

Като художник, математик и изобретател Леонардо да Винчи без съмнение е бил гениален майстор. Но „неговите съвременници никога не биха могли да разберат или да простят липсата му на дисциплина”, пишат изследователи в списание Brain.

Всъщност, когато да Винчи се е хвърлял от задача към задача, той е оставял доста от произведенията си недовършени – това се отнася и за прочутата „Мона Лиза“, твърдят изучаващите творчеството му.

Но обвинението в липса на дисциплина е твърде опростено, казва Марко Катани, професор по невроанатомия и психиатрия в King’s College в Лондон. Вместо това, той смята, че е вероятно да Винчи е страдал от дефицит на внимание и хиперактивност. Катани казва, че историческите доказателства показват, че склонността на Леонардо да Винчи да прехожда бързо към различни задачи, навика му да работи през нощта и да разчита на къси дрямки са признаци на безпокойството, които могат да дойдат със синдром, наречен ADHD (Дефицит на внимание и хиперактивност).

Други твърдят, че левичарството на да Винчи сочи към дислексия, като се аргументират с правописните грешки, допускани от гения и огледалното му писане. Както дислексията, така и левичерството са често срещани сред хората с ADHD, както е известно като следствие от „атипичното господство на едно от мозъчните полукълба“. Тъй като да Винчи запазва езиковите си умения след инсулт в ляво полукълбо, Катани вярва, че има „обратна доминация на дясното полукълбо върху езиковите умения“, открито при по-малко от 5% от хората.

„Убеден съм, че ADHD е най-убедителната и научно-правдоподобна хипотеза”, казва професор Катани. Остава ни да се чудим какво би било въздействието на работата му върху историята, ако Леонардо е можел да бъде по-последователен и съсредоточен в заниманията си.

Други изследователи твърдят, че напротив ADHD може да обясни постиженията на да Винчи. Хората с ADHD могат да „се съсредоточат интензивно… върху тясна област“ и „да засилят креативността си там“, казва представител на „Royal College of Psychiatrists“ пред CNN./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах