сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Нарухито стана император на Япония

1.5.2019 г.

Нарухито стана новият император на Япония в полунощ в сряда, поемайки най-старата монархия в света след историческото абдикиране на баща си Акихито.

Япония също така започва новата имперска ера на Рейва или „красива хармония”, която ще трае, докато 59-годишният днес Нарухито остане на трона. Нарухито става 126-ят император на Япония и официално ще вкара страната в нова ера, за която вече беше избрано името Рейва.

Досегашната ера в историята на Япония се казваше Хейсей и започна през 1989 г., когато Акохито седна на трона. Новият император е на 59 години и е завършил образованието си в Оксфорд. През 1986 г. Нарухито се запознава с бъдещата си съпруга на чаено парти. Двамата се женят през 1993 г. Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 г. Според японските закони, които не позволяват жена да е престолонаследник, тя няма да наследи баща си на трона. Първи престолонаследник става по-младия брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е синът му и племенник на новия император, 12-годишният принц Хисахито.

Японският император Акихито извърши основния ритуал за предаването на Хризантемовия трон на неговия син Нарухито. Това е първата абдикация в Япония за повече от два века. Императорът няма политическа власт в Япония, но служи като символ на държавата. Управлението на Акихито беше белязано от допира му до хора, страдащи от болести или природни бедствия, което го направи много скъп за милиони японци.

Проучване на общественото мнение показа, че голямото мнозинство в Япония симпатизира на решението на Акихото да се оттегли предварително. Година преди абдикацията парламента гласува закон, който направи оттеглянето възможно. По-рано 85-годишният монарх заяви, че е прекарал 30 години от живота си, изпълнявайки дълга си с „дълбоко уважение и любов към хората”.

„Това беше голяма благословия”, добави той. Акихито благодари на народа на Япония, който го прие като техен символ и го подкрепяше. При краткия ритуал в разкошната „Чамова стая” в императорския дворец в Токио, напускащия император обърна трона си в присъствието на императорската регалия – древен меч и свещено бижу, за което се смята, че легитимира императора. Премиерът Шинзо Абе благодари на императора, който заемаше Хризантемовия трон от 1989 г., казвайки, че той е „изпълнил задълженията си като символ на Япония”.

Ежегодният пролетен празник, който японците наричат Златната седмица, беше удължен тази година, по повод смяната на императорите. Японците няма да работят в продължение на 10 дни. Този път смяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 г., когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в траур заради смъртта на баща му Хирохито. През 2019 г. няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах