сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Перлите в Древен Рим – по-скъпи и ценени от диамантите

8.4.2019 г.

Римският сатирик и поет Марциал коментира очарованието на Рим към перлите, описвайки жена на име Гелия, която „се кълне не в... боговете и богините ни, а в перлите си. Тези, с които е обсипана, ги покрива с целувки, нарича ги свои братя и сестри, обича ги по-страстно от двете си деца. А ако случайно ги загуби, заявява, че не би могла да живее без тях дори час“.

Думите на Марциал са първите от много коментари на моралисти и сатирици за модната мания на римското благородничество към перлите. В началото на първи век пр.Хр. тези скъпоценни дрънкулки са най-важният символ на богатството, властта и престижа в Рим. Много древни цивилизации, от Индия и Израел до Асирия и Египет, отдавна са ги смятали за скъпоценен камък.

Манията на Рим по перлите започва след военните действия на Помпей Велики в Мала Азия и Армения (66–63 г. пр.Хр.). По време на триумфалното му завръщане в Рим през 61 г. пр.Хр. процесията му включва 33 корони, инкрустирани с перли, олтар, украсен с перли, и портрет на генерала, направен изцяло от перли.

Този невиждан интерес към перлите води до пребогата търговия с четирите района, известни в древността с производството им: Червено море, Персийския залив, Индия и Шри Ланка, както и някои райони на Китай. Търговията с перли в Рим започва около края на първи век преди новата ера, когато се установява търговският път с Изтока през Египет. Търговията донася в Рим перли с различно качество, размер и цветове: малки червеникави перли от Черно море, големи мраморни перли от Гърция и златни от Великобритания. Но най-ценните перли – бляскави, лъскави и бели – идват от Червено море и Персийския залив.

Римляните наричат бисерите с гръцкото име маргарита.

Перлите са толкова редки и скъпи, че са запазени само за благородниците и богатите. Юлий Цезар постановява, че жени под определен ранг нямат право да ги носят, като уточнява, че са предназначени за „тези, които имат определена позиция и възраст“.

СКЪПИТЕ ВКУСОВЕ НА КЛЕОПАТРА

За да убеди римския пълководец Марк Антоний, че Египет притежава богатства, Клеопатра се кълне, че ще даде най-скъпия прием, който някога е правен. Както Плиний Стари подробно разказва в творбата си „Естествена история“ от първия век, Клеопатра маха една от перлените си обеци, пуска я в бокала с оцет, поставен пред нея, и го изпива. Удивеният Антоний отказва вечерята и признава загубата си.

Жените от имперската аристокрация носят перлите по най-различни начини – като обеци, в огърлици с до три наниза, на корони и на гребени за коса. Също така били пришити към роклите им и дори върху каишките на сандалите им.

Древноримският историк Светоний пише, че Вителий, римски генерал от първи век (а по-късно и един от кратковременните наследници на Нерон), е финансирал цяла военна кампания с продажбата само на една от перлите на майка си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах