сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Да местим ли стрелките на часовника? Една любопитна история

28.3.2020 г.

По целия свят лятното часово време въздейства на международните комуникации, внася промени в часови зони и евентуално влияе на здравето. Ето някои малко известни факти за него

Модерната идея за лятно часово време идва през 1895 г. от новозеландеца Джордж Хъдсън. Той предложил двучасова смяна на времето, така че през лятото да има повече часове на слънце след края на работния ден, за да събира любимите си насекоми.

Седем години по-късно английският строител Уилям Уилет по време на езда решава да се заеме с идеята. Той предлага на Британския парламент лятното часово време като начин нацията да не се лишава от дневна светлина. Предложението му е подкрепено от Уинстън Чърчил и сър Артър Конан Дойл, но е отхвърлено от Парламента. Уилет продължаваше да се бори за предложението си до смъртта си през 1915 година.

През 1916 г., две години след започването на Първата световна война, германското правителство обсъжда начини за пестене на енергия. „Те си спомнят за идеята на Уилет да премести часовника напред и по този начин да има повече дневна светлина в часовете, определени за работа – обяснява Дейвид Прерау, автор на Seize the Daylight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time. – Докато англичаните го обсъждат години наред, германците решават да го приложат.“

Скоро Англия и почти всяка друга страна, участвала в Първата световна война, преместват стрелките на часовника напред. Същото правят и Съединените щати. Конгресът гласува първия закон за лятното часово време в два аспекта: официално въвежда лятно часово време и установява няколко часови зони в САЩ.

В онези дни енергията идва най-вече от въглищата, така че хората наистина я пестят, като преместват стрелките на часовниците си.

Лятно часово време по цялата карта

Днес идеята за лятно и зимно часово време е спорна. Но когато скептик ви говори за промяна на времето, разберете къде живее той. Ако е от по-северно място, ще е склонен да лобира за лятното часово време.

Това е въпрос на география. Колкото по-далеч от Екватора пътувате, толкова по-различни ще бъдат сезоните. Това е така, защото Земята се върти около оста си и същевременно обикаля около слънцето. Така горната и долната част на земното кълбо получават повече или по-малко слънчева светлина по различно време от годината.

В средните части на планетата количеството слънчеви лъчи е почти едно и също през цялата година. Ето защо сезоните са по-умерени и няма особена необходимост от промяна на лятно и зимно часово време. Просто погледнете картата на страните, които днес използват лятното часово време, за да видите кои региони наистина намират смяната за полезна.

Смяната на часовото време е свързана с някои неудобства и евентуални рискове за здравето, но „говорим за осеммесечно предимство в сравнение с един или два дни дискомфорт“ – твърди Дейвид Прерау.

Той е категоричен, че с лятното часово време ще се радваме на месеци с повече светлина – и за много от нас това е достатъчно добра причина да пренебрегнем някои краткосрочни затруднения.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах