сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Учените разкриха дали големите кучета са по-умни от малките

19.2.2019 г.

Учените от University of Arizona са изследвали разликата в размера на мозъка при различните породи кучета. Резултатът: по-големите кучета с по-големи мозъци имат по-добра краткотрайна памет и по-добър самоконтрол от по-малките кучета, според проучването, публикувано в списание Animal Cognition.

 

Авторът на проучването Даниел Хоршлер и неговите колеги са събрали данни от повече от 7000 чистокръвни кучета от 74 различни породи. Използвайки стандарти за порода, учените изчислили размера на мозъка на кучетата. Също така е взето предвид дали и колко добре са обучени съответните четириноги.

За да изпробват краткосрочната памет, собствениците на кучета скриват награда под една от две пластмасови чаши в присъствието на кучето и изчакват 60, 90, 120 или 150 секунди, преди да му разрешат да я открие. Тестът показа, че по-малките кучета се затрудняват да си спомнят къде е скрита наградата.

За да тестват самоконтрола им, собствениците забраняват на кучето да изяде наградата. Те или гледат кучето, или са със затворени очи, или са с гръб към него. По-големите кучета обикновено по-дълго не се поддадат на изкушението да изядат наградата си.

Едно е сигурно: въз основа на размера на мозъка на кучето не може да се направят изводи за всички форми на интелигентността на кучетата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах