сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Клеопатра и Антоний

13.2.2021 г.

През 42 г. пр.Хр. тримата най-силни мъже в Рим са начело на републиката. Триумвиратът на Лепид, Октавиан и Марк Антоний е несигурен съюз след бурни времена

Поставен начело на източните провинции, Марк Антоний се озовава далеч от Рим, потопен в елинската култура, която винаги е обожавал. Тази дръзка комбинация го привлича в прегръдките на Клеопатра, изкусителната царица на Египет.

Голямото пътуване на Антоний го отвежда в Тарс, в днешна Южна Турция. Оттам той изпраща пратеник до царицата на Египет, като я кани да се срещнат. Това е по-скоро политически ход, а не за удоволствие, тъй като Рим се нуждае от огромното богатство на Египет – солидните запаси от зърно и военното стратегическо местоположение. Клеопатра също има силни политически причини да се срещне с Антоний. Спечелването на приятелството на един от най-влиятелните мъже в Рим би я довело до по-тесни връзки с републиката, укрепване на трона й и дори разширяване на царството й. Царицата на Египет играе брилянтна политическа игра. Тя забавя пътуването си, подготвя се и засилва очакването на Антоний, за да направи първата им среща незабравима.

Клеопатра си играе с Марк Антоний, като се възползва от интереса му към гръцката култура и любовта му към лукса. Тя приближава Тарс по река Куднус във великолепен кораб със златен нос, лилави платна и сребърни весла. Докато музикантите свирят, Клеопатра се е излегнала под златна арка, облечена като Афродита, гръцката богиня на любовта. С огромни ветрила й веят младежи, облечени като Ерос, докато момичета, наподобяващи морски нимфи, танцуват, а слугите разпръскват парфюм към зяпачите, събрали се по брега на реката. Музиката и ароматът доукрасяват тази внушителна картина и впечатлението за Клеопатра е било наистина забележително.

Антоний е смаян от зрелището. Гръцкият историк Плутарх описва една сцена, в която римлянинът е на площада, докато обкръжението му се присъединява към гражданите, за да видят за първи път царицата. Хванат неподготвен, Антоний решава да организира пиршество в нейна чест. Клеопатра обаче държи събитията под пълен контрол и Антоний се съгласява да приеме поканата й за вечеря, която вече е готова. Според Атеней, цитирайки Сократ от Родос, златни и скъпоценни камъни доминират в интериора на трапезарията, в която има скъпи килими в лилаво и златно. Египетската царица осигурява скъпи кушетки за Антоний и обкръжението му, а за изумление на триумвира му съобщава с усмивка, че са подарък. Антоний се опитва да отговори, но скоро осъзнава, че не може да се конкурира с нея.

Антоний и Клеопатра прекарват зимата на 41–40 г. пр.Хр. в Александрия, наслаждават се на уникалната смесица от египетска и гръцка култура, с която градът бил известен. Те са неразделни – играят на зарове, пият и ловуват. Влюбените развиват склонност към нощните приключения – разхождат се по улиците, облечени като роби. Веднъж дори Антоний се блъскал в нищо неподозиращата тълпа. Организират един за друг огромни пиршества. Плутарх описва безразсъдната екстравагантност на тези пиршества, на които е присъствал дядо му. Приготвянето на огромно количество храна, включително цели осем печени прасета, го изненадва. Това го кара да мисли, че гостите ще са многобройни, при което кралският готвач избухва в смях. Той му отговаря, че всъщност гостите ще са само 12 души, но винаги се приготвя много храна, тъй като апетитът на Антоний е непредсказуем.

Антоний сякаш живее двойствен живот. Не само защото вече е женен в Рим, но сякаш характерът му има две страни: уравновесеността на римляните и веселия дионисиевски дух на гърците.

Антоний и Клеопатра постигат задоволителен баланс между склонността си към удоволствията и политическите си отговорности. Въпреки това пролетта на 40 г. пр.Хр. носи новини от Рим, които разбиват хедонистичната идилия на влюбените: вътрешни безредици, оглавени от съпругата на Антоний – Фулвия. Тя и братът на Антоний са изправени пред политическо предизвикателство от Октавиан, който управлява западните провинции. Антоний вероятно е знаел и им е дал мълчаливото си одобрение. Но конспирацията е разбита и той трябва да направи всичко възможно, за да убеди Октавиан в невинността си, включително да се върне в Рим. Удобно, макар и не подозрително, Фулвия умира същата година и Антоний се възползва от политическата възможност.

За да докаже лоялността си и да затвърди съюза, той се жени за сестрата на Октавиан, Октавия. Някои смятат, че тя е по-красива от Клеопатра и модел на римските добродетели, но е много по-различна от обичащата удоволствията египтянка.

Антоний се отправя на изток през 37 г. пр.Хр. и веднага възобновява страстната си връзка с Клеопатра. Той все още вижда в нея не само ненадмината любовница, но и много способен владетел, чиито политически амбиции се припокриват с неговите.

В Рим Октавиан гледа на случващото се с нарастващо презрение. Напрежението между бившите съюзници все повече расте и скоро избухва война, която Октавиан представя като борба срещу развратната египетска царица, в чиито лапи е попаднал Антоний. Армиите на римските съперници се срещат в Гърция.

През 31 г. пр.Хр. около 900 кораба участват в битката при Акциум. Влюбените са победени и по един драматичен начин и двамата се разделят с живота си. Смъртта на Марк Антоний премахна последната пречка за Октавиан да е единствен римски император.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах