сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

University of Amsterdam твърди: Родителите на социопати и нарцисисти имат нещо общо

11.2.2019 г.

Родителите на социопати и нарцисисти имат нещо общо

Разбира се, родителите искат най-доброто за децата си. Но какво точно е то? И какво ще се случи, ако прекалят с най-доброто?

В търсенето на причините за личностните разстройства като социопатия и нарцисизъм учените подчертават решаващ фактор за личностното развитие: родителите.

Все повече и повече деца в западните страни са патологично самовлюбени. Те вярват, че са по-добри от другите и очакват специално отношение, пишат в доклада си изследователите от University of Amsterdam.

В проучване те изследват причината за нарцисизма и го намират в родителите. Ако родителите поставят децата си на пиедестал и мислят, че това е нещо добро, те спомагат за развитието на това личностно разстройство. Това подчертава международният изследователски екип на Националната академия на науките на САЩ пред списание Proceedings.

Изследването е първото по рода си, което наблюдава деца на възраст между седем и единадесет години. Тази възрастова група се счита за високорискова, което се отразява и на проявите на личностните разстройства.

Педагози и психолози са изследвали 565 деца и техните родители от Холандия – общо четири пъти за две години. Децата, чиито родители казват, че тяхното „гардже“ е „по-добро от останалите“ или „заслужава нещо необикновено в живота“, на по-късен етап се сдобиват с нарцистични черти. Те се държат лошо с критикуващите ги и изпитват трудност да са съпричастни към други хора.

Емоционалната топлота помага на децата да развият здравословно самочувствие и силна привързаност. Твърде много внимание, твърде много похвали и възхвали предизвикват обратното.

Учените направили и друг експеримент. Попитали родителите, които смятат, че децата им са по-добри, дали знаят историята на кралица Алберта и „Приказка за Бенсън Бъни“. Въпреки че и двете книги са измислени от изследователите, някои родители твърдели, че децата им знаят всичко за тях...

Друго в поведението на родителите, което превръща децата им в социопати в бъдеще, е: малко или никакви граници за тях, не си правят изводи, идеализират поведението на децата и ги защитават дори когато несъмнено грешат.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах