сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Военни делфини охраняват американски ядрени оръжия

11.1.2021 г.

Военноморска база „Китсап“, на около 32 километра от Сиатъл, е вероятно най-големият лагер за ядрени оръжия. Той се охранява от делфини, тренирани от Военноморските сили на САЩ.

„Близо една четвърт от американските 9962 ядрени оръжия са зачислени към подводната база „Бангър“, на 32 километра северозападно от Сиатъл“, докладва Seattle times. „Бангър“е най-големият склад за ядрени оръжия в САЩ, и вероятно в света, пише изданието.

Повечето ядрени оръжия са приспособени за изстрелване от подводници. Ето защо толкова голяма част от американския инвентар е складиран в морската база в Тихия океан.

Военноморските сили на САЩ използват делфини от май 2010 година, за да защитават водите около базата. Преди това нежеланите гмуракчи са били прогонвани от тренирани морски лъвове. Миналата година Военноморските сили са обучили 85 делфина и 50 морски лъва за охранителни цели.

Когато делфин открие гмуркач, той отива до треньорите си. Те му дават устройство, което той пуска близо до натрапника, за да го прогони.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах