сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Защо петък 13-ти ни плаши?

13.11.2020 г.

Откъде идва злополучната репутация на тази дата и как дори невярващите може да се повлияят от колективната трискайдекафобия - болезнения страх от числото 13.

Въпреки че сме преживели много фатални дни петък 13-ти продължава да внушава безпокойство и страх от лош късмет.

Логично обяснение да се страхуваме от случайното съвпадение на ден и дата няма. Но петък 13-ти продължава да оказва сериозно влияние върху хората.

Макар и да не вярвате...

Джейн Ризън, бихейвиорист от Бизнес факултета в Чикаго е установила, че суеверията може да повлияят дори на невярващите. В едно проучване тя установява, че и суеверни и несуеверни смятат, че може да се случи нещо лошо, ако обявят например, че определено те няма да претърпят автомобилна катастрофа.

Към подобен начин на мислене сме още по-склонни когато е петък 13-ти: „Дори и отявлено да не вярвам, самият факт, че петък 13-ти съществува като културно явление означава, че има вероятност да го възприема като лош ден“, казва тя. На петък 13-ти сме склонни да придаваме важност на неща, на които иначе не бихме обърнали внимание.

За щастие проучването на Ризън също така предлага начини да избегнем проклятието: да изпълняваме ритуали, които пазят от лош късмет като да чукнем на дърво или да хвърлим сол. Ризън установява, че някои хора прибягват до ритуали дори и когато не са особено суеверни и в крайна сметка твърдят, че има ефект.

„Установяваме, че хора, които се застраховат не мислят, че е особено вероято да ги сполети лош късмет, ако например чукнат на дърво“, кзва Рисън. „Така че ритуалът изглежда им помага да се справят със страховете си.“

 „Когато имаш правила и знаеш как да играеш по тях нещата винаги изглеждат по-лесни“, споделя тя. На петък 13-ти „не предприемаме нищо рисково и проверяваме няолко пъти дали имаме достатъчно гориво в колата например.“ Някои хора дори си остават вкъщи – въпреки че статистически погледнато повечето инциденети се случват вкъщи.

Откъде идва страхът от петък 13-ти?

Трудно е с точност да се определи произхода и еволюцията на дадено суеверие. Но Стюарт Вайз, професор по психология в Кънектикът Колидж в Ню Лондон, казва, че страхът от петък 13-ти произхожда от религиозните вярвания свързани с тринайстия гост на Тайната вечер – Юда, апостолът, който се смята, че е предал Иисус – и разпъването на Иисус в петък - ден, известен като време за екзекуции.

Комбинацията от тези фактори произвежда нещо като „двоен лош късмет“, обяснява професор Вайз. Някои библейски учени също така смятат, че Ева е изкушила Адам със забранения плод именно в петък и че Авел е бил убит от брат си Каин на петък 13-ти.

Много хора не искат да пътуват на петък 13-ти, не искат да купуват къщи или да играят на борсата, което може значително да се отрази на икономиката.

 Изчислено е, че на този ден в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, защото голяма част от хората предпочитат да са пасивни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах