сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Разхищение на храна ли е Томатина

28.8.2019 г.

Традицията, която започва по време на Втората световна война, предизвиква множество противоречиви реакции.

Всяка година в последната сряда на месец август малкият испански град Буньол става домакин на най-голямата битка с храна в света: La Tomatina. От 2013 г. за събитието започват да се продават билети – политика, приета с цел ентусиазираните тълпи да се сведат до 20 000 души, които местните организатори да успяват да направляват.

Участниците трябва да спазват няколко правила – все пак става въпрос за организиран хаос. Първо, те трябва да смачкат доматите преди да ги хвърлят (ако ви уцелят с цял домат по главата сигурно ще боли!). Трябва да носят стари дрехи, тъй като нищо не оцелява сред червената каша от над сто тона от смачкани зеленчуци и не могат да започнат да хвърлят домати докато оръдията не дадат официален старт.

За този фестивал, започнал към края на Втората Световна война, съществуват много легенди и митове, като всички претендират за достоверност. Причината той да оцелее като ежегодна традиция обаче – с изключение на периода в който празника е забранен от Франко – е, че той просто е забавен.

Но след хвърлянето на последния домат и изцапаният в червено площад изниква въпросът: не е ли всичко това огромно разхищение на храна? Мнозина считат фестивала за публично оскърбление на милионите хора по света, които гладуват. През 2016 г. например социалните медии  гръмват, след като Нигерия е загубила 80 процента от доматента си реколта. Макар къпещите се в домати участници във фестивала да нямат нищо общо с вредителя, унищожил реколтата в Западна Африка, картината не е била в тяхна полза.

Оказва се, че голяма част от зеленчуците използвани за Ла Томатина не биха стигнали до салатите на испанците, тъй като са развалени. И все пак: не ни ли учат всички, че с храната не бива да се играе?

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах