сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

7 малко известни обекти в Индия от списъка на ЮНЕСКО

24.9.2020 г.

В Индия си струва да видите не само Тадж Махал.

Поразително в Индия е невероятното разнообразие от пейзажи, култури, езици, храни и обекти на ЮНЕСКО. От 35-те културни и природни обекти обаче туристите най-често посещават около десетина. Те пропускат някои от най-забележителните чудеса или защото се намират в малко известна част на страната, или защото ги засенчва друга, по-често посещавана атракция.

Ето седем от по-малко известните места в списъка на ЮНЕСКО:

Национален парк Канчендзьонга

Тази гора в Сиким, един от най-североизточните щати, е включена в списъка на ЮНЕСКО като място и с природна и с културна значимост. През Националния парк Канчендзьонга минава река Ратхонг Чу, която се счита за свещена от местните хора и поради това е много добре запазена.

Паркът е изключително разнообразен в географско отношение: от склонове, покрити с гъсти рододендронови гори, до скалисти планини с 18 глетчера. Има 19 върха с височина от над 5700 метра. Тук е и третият по височина връх в света: Канчендзьонга -
8 586 м.

Горите се обитвата от рядакта червена панда, а по-високите части са убежище за снежния леопард. Срещат се и над 500 вида птици.

Форт Агра

Ако тълпите край Тадж Махал ви се струват заплашителни, разходете се до форт Агра, който е само на 15 минути с рикша оттам. По-стар е от Тадж Махал и е бил дом на моголските императори повече от век, докато не преместили столицата си в Делхи в средата на XVII в.

Построено от червен пясъчник, военното укрепление е било проектирано от Акбар, един от най-могъщите владетели на Моголската империя. Впоследствие към крепостта са изградени дворци, джамии и други мраморни структури. Оттам се открива една от най-хубавите гледки към Тадж Махал.

Църкви и манастири в Гоа: протугалско влияние

Църквите и манастирите в Гоа фигурират в списъка на ЮНЕСКО вече повече от 30 години. Но хилядите туристи, които ежегодно посещават слънчевите плажове на щата, рядко се отправят към културните забележителности.

Сред най-известните църкви е базиликата „Бом Иисус“, където се намират мощи на Св. Франсис Ксавие. Макар и да е от части разрушена, църквата е страхотен пример за барокова архитектура в Индия.

Най-старата църква в Гоа е „Дева Мария Розария“, построена от след като португлаският генерал Афонсу де Албукерке завладява Гоа през 1510 г. Украсена е с морски мотиви като котви и мидени черупки, за да отрази португалското господство над моретата.

Катедралата „Се“ е една от най-големите в Азия. Постройката от XVI век има две кули, но днес е останала само едната.

Западни Гхати

В Западните Гхати се срещат най-малко 325 застрашени растителни и животински видове – показател за богатото биоразнообразие на тези планини, много по-стари от всеизвестните Хималаи. Учените редовно откриват нови видове като малкия паяк Eriovixia gryffindori, станал известен поради приликата си с Разпределителната шапка от поредицата за Хари Потър. Планината е дълга около 1600 километра и минава през шест щата.

Стъпаловидният кладенец Рани-ки-Вав в Патан

Подобно на Тадж Махал, който увековечава любовта на съпруг към любимата му, стъпаловидният кладенец Рани-ки-Вав в Патан, Гуджарат е направен от овдовялата кралица Удаймати в чест на нейния съпруг. През 1980-те археолозите приключват с разкопките в района. Намерени са над 500 големи статуи на индуски богове и богини и над 1000 малки, посветени на светостта на водата.

Пещерите в Бимбетка: древни галерии

Малцина посещават пещерите Бимбетка в централната част на страната, но там върху скалните стени може да се видят изрисувани в приглушен червен цвят фигури с копия, лъкове и стрели, които преследват стада рогати животни.

Естествените пещери са разположени сред варовикови скали в подножието на планината Виндхя. Те са около 500 на брой и са разположени на седем хълма. Някои са с по една-две рисунки, докато други са изписани целите.

Комплексът в Чандигар: бетонно изкуство

Широките улици с дървета от двете страни в Чандигар – на около 5 часа с кола от Ню Делхи – рязко контрастират с хаоса в останалата част от Индия. Градът е бил добавен в списъка на ЮНЕСКО през 2016 г. заради работата на швейцарско-френския архитект Шарл Едуар Жанре-Гри, по-известен като Льо Корбюзие.

Льо Корбюзие проектира Капитолийския комплекс, в който се помещават три правителствени сгради: Секретариатът, Върховният съд и Законодателното събрание. В комплекса се намира гигантска метална ръка, символизираща откритост и мир.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах