сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

От странни до необходими - историческите сгради на Америка

27.1.2020 г.

Приетият преди повече от 50 години Закон за опазване на исторически и археологически обекти в САЩ (National Historic Preservation Act) e определил облика на американските градове.

от Gabbe Bullard, National Geographic

Фасадите на Сохо в Ню Йорк Сити са емблематичен фон в безброй филми и телевизионни шоута. Сграда с формата на чайник посреща посетителите, запътили се към Бедфорд, Пенсилвания на магистрала 30. В Ню Хемпшир учениците се събират край гроба на първия американски кокер шпаньол.

Тези места се различават по архитектурен стил и историческа значимост, но едно нещо ги обединява: американското правителство счита, че трябва да бъдат съхранени. Те се нареждат сред над 90 000 обекта в Националния регистър на историческите места, чието начало се полага с подписването на Закона за опазването на исторически места на 15 октомври, 1966 г.

Макар да изглежда странно някои от тези места да се считат за исторически, съхраняването им всъщност отговаря на целта на закона: да се опазва историята и културата на САЩ - без значение дали е от колониалния период или от времето преди построяването на междущатските магистрали, когато крайпътните атракции (като чайника) са привличали минаващите пътници. Всеки обект в регистъра напомня не само за това как са изглеждали местата, но и за това как са живели хората и как се е променяла страната.

„Законът за опазването на историческите места е наистина революционен за архитектурния облик на Америка“, казва Стефани Мийкс, президент на Националния тръст за опазване на историческите места.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах