сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

9/11 – травма, запечатала се в ДНК на Ню Йорк

11.9.2020 г.

17 години от атентата в Ню Йорк на 11 септември – травма, превърнала се в част от неговата ДНК за вечни времена.

Атаките, извършени от Ал Кайда, са първата голяма чуждестранна агресия на територията на САЩ за близо 200 г. Те сринаха представата за тяхната неуязвимост и хвърлиха Запада в продължаващи войни. Близо 3000 души загинаха, когато двата отвлечени пътнически самолета се блъснаха в кулите-близнаци на Световния търговски център – символи на богатство и увереност, гордо издигащи се в южната част на остров Манхатън. Близо 75 000 души и днес страдат от умствени и физически травми, свързани с атаките, сред тях са и многото спасители, вдишали канцерогенни частици, спасявайки пострадалите. След онзи кошмарен ден най-големият град на САЩ полага усилия да намери баланс между опазването на спомена за жертвите и онова, което прави по-добре - да строи, да възстановява и да гледа в бъдещето. 

Южен Манхатън е вече най-видният квартал на Ню Йорк с многото си хотели, модни бутици и ресторанти. Мястото на Световния търговски център е преустроено: построени са мемориал и музей, както и офис сгради, най-скъпата ж.п. гара в света и артистичен център. Идват хора от целия свят. Това е нещо, което символизира издръжливостта за тези хора, казва кметът Бил де Блазио. Световен търговски център едно, наречен Freedom Tower (кула на свободата) гледа града от височината на своите 1776 фута (годината на независимостта на Америка) - 541 метра. Светлините на най-големия небостъргач на американския континент се виждат от километри. Друго архитектурно чудо е транспортният ж.п. възел Окулус, овална плетеница от стъкло и метал по проект на испанеца Сантяго Калатрава на стойност 4 милиарда долара. Цветя и спомени може да се видят до хилядите имена, изписани край двата фонтана на Мемориала 9/11, построени на основите на кулите близнаци. Откритият преди 11 месеца Музей 9/11 вече приел 7 милиона посетители.

Всеки, който дойде в Ню Йорк трябва да мине оттук, казват нюйоркчани. Според тях след трагедията градът е станал по-приятелски настроен и по-открит. Ала проверките за сигурността в сградите и туристическите обекти са неделима част от живота в Ню Йорк, както и предупрежденията и напътствията да се сигнализира за всичко съмнително. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах