сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Занемарените олимпийски стадиони по света

15.2.2021 г.

Олимпиадата в Токио остава под въпрос, но нуждата от по-големи стадиони по време на олимпиади поставя нови проблеми пред модерните градове: какво да правят с олимпийските съоръжения, след като приключат игрите? Разгледайте галерията

На първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г. участвали едва 14 страни и 241 спортисти. Сега над 200 страни и близо 11 000 спортисти ще вземат участие в игрите в Рио де Жанейро, Бразилия.

Нуждата от по-големи стадиони поставя нови проблеми пред модерните градове: какво да правят с олимпийските съоръжения, след като приключат игрите? След като стотици похарчат милиони долари за изграждането на скъпи съоръжения, много градове в крайна смета или трябва да ги разрушат, или да ги оставят неизползваеми.  Други, като Лондон, им намират ново предназначение - струващият 700 милиона долара Олимпийски стадион за летните игри през 2012 година беше преустроен с допълнителна инвестиция от още 400 милиона, за да се превърне във футболен стадион за Уест Хем Юнайтед, казва Андрю Зимбалист, професор по икономика в Смит Колидж. „За него се намери ново предназанчение, но на огромна цена“.

Зимбалист казва, че е по-лесно и по-евтино Олимпийските игри да се провеждат там, където вече има инфраструктура. "Когато Барселона беше домакин на Летните олимпийски игри през 1992 г., не беше нужно да строят много – вече разполагаха с около 70 процента от необходимите съоръжения“, казва той.

Това е една от причините Лос Анджелис да се кандидатира за пореден път за домакин на Олимпийските игри, този път през 2024 година: „Трябва да построят само център за водни спортове“, добавя Зимбалист.


С покачването на разходите за организиране на Олимпийските игри, градове, който нямат нужните съоръжения, вече започват да оттеглят кандидатурите си. Бостън и Хамбург например са се отказали от участието си в състезанието за домакини за 2024 г.

Всъщност, Зимбалист смята, че въпросът с Олимпиадата е станал толкова сложен, че трябва да спрем да ги местим от град на град, а да изберем едно постоянно място за игрите.

Остава международната общност да се съгласи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах