сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Изненадващата връзка между Филипините и 4 юли

4.7.2020 г.

Преди 70 години Филипините печелят независимостта си на датата на известния американски празник

САЩ не са единствената страна, която е отбелязвала своята независимост на 4 юли. В средата на XX век във Филипините също са празнували 4 юли - деня в който са отхвърлили колонизаторите си. Страната колонизатор била САЩ.

Не е случайно, че двете страни празнували своята независимост на една и съща дата, макар това припокриване да е било за кратко. През 1962 г. Филипините променили датата на своя Ден на независимостта - начин да се отдалечат от западното влияние.

Между XVI и XIX век Филипините били колония на Испанската империя. През 1896 г. островите се опитали да се освободят и избухнала така наречената Филипинска революция. Когато през 1898 г. започнала испанско-американската война някои от филипинците решили, че за тях ще бъде добра възможност да се съюзят с американците.

Американците насърчили този съюз и подвели филипинците да мисля, че нямат желание да колонизират страната след освобождението й от Испания, казва Винсент Л. Рафаел, професор по история и югоизточно-азиатски науки във Вашингтонския университет, Сиатъл. Това завършило с подписването на декларация за независимост на 12 юли същата година.

Няколко месеца по-късно станало ясно, че американците не зачитат въпросната декларация и през 1898 г. Парижкият договор дал Филипините на САЩ. Филипинците въстанали срещу това прехвърляне и през 1899 г. се вдигнали на война – Филипино-американската война.

Макар борбите да продължили до 1910 г., президентът Теди Рузвелт обявил  „победа“ над Филипините през 1902 г.  По-точно на 4 юли, 1902 г.

„Това е ирония“, казва Рафаел. „Четвърти юли би трябвало да е празник на независимостта. За Рузвелт през 1902 г. обаче четвърти юли бил празник на завладяване.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах